13 september Cursus Geluk in je Voorraadkast

€ 425,00
In voorraad

Leer wecken, drogen, fermenteren en inmaken op zoet, zuur, zout, olie en alcohol tijdens drie inspirerende praktijkdagen: om voortaan altijd toe te passen! Tel de inhoud van de workshops Heerlijk Fermenteren, Wecken en Inmaken bij elkaar op en voeg een hele berg extraatjes toe: dan heb je ongeveer de cursusinhoud. Inclusief alle materialen en je eigengemaakte lekkers, heldere handleiding met recepten, koffie/thee en een heerlijke lunch.

Op drie zaterdagen: 13-20-27 september, steeds van 11-17 uur.

13 september 2025

Een inspirerende cursus in drie intensieve dagen. Wat ga je doen?
- De eerste dag bespreken we de cursusinhoud, en de verschillen tussen inmaken, wecken en fermenteren. Ook inventariseren we jouw voorkeuren: wil je bijvoorbeeld eigen recepten langer houdbaar maken of juist zelf de bestsellers uit het winkeltje in je eigen voorraadkast krijgen? Bij een aantal gerechten zijn er meerdere opties naar smaak en elk lesonderdeel kan aan elk dieet worden aangepast.

We gaan vervolgens praktisch aan de slag en maken jam, chutney, siroop, kruidenolie, likeur en meer.

- De tweede dag gaan we wecken: soep, saus en stoofpotjes, groente, fruit en allerlei extra's. Alles gaat twee uur in de weckketel en ondertussen leer je hoe je fruit en groente droogt, en onder andere fruitleer maakt. We hebben het over voedselveiligheid, het verschil tussen wecken en pressure canning, en slim plannen zodat alles nauwelijks extra tijd kost.

- Tijdens de laatste dag fermenteren we: je werkt met lactofermentatie, alcoholfermentatie en azijnfermentatie. Na de theoretische inleiding vul je net zoveel potten als je wilt met te fermenteren groenten naar je eigen keuze, maakt twee soorten azijn en als je wilt kombucha en yoghurt. Vervolgens verwerken we de gedroogde groente van de week ervoor tot je eigen bouillonpoeder.

Ik vind het heerlijk om je tijdens deze cursus heel veel te leren in de praktijk, zodat de nodige theorie als vanzelf binnenkomt en je echt snapt hoe alle technieken werken. Zo kun je die de rest van je leven veilig toepassen en er moeiteloos mee variëren. Het is vooral fijn om te zien hoe betaalbaar goede voeding wordt- juist omdat we met biologische grondstoffen werken. Daardoor kunnen we alles gebruiken– er blijft zelfs nauwelijks iets te composteren over. Dure apparatuur is ookal niet nodig, evenmin als de energie van een vriezer.

Voor wie is het?
Voor iedereen die van koken houdt, van 'een beetje' tot professioneel. Voor wie graag duurzaam leeft en wil ontdekken hoe dat ook betaalbaar kan. En voor wie de eigen succesrecepten kant-en-klaar en lang houdbaar in de voorraadkast wil hebben staan – ook fijn om te preppen. Per cursus werk ik met maximaal twee personen, zodat er alle aandacht voor jouw individuele wensen is. Naast een heldere handoutmap en je eigengemaakte heerlijks ga je naar huis met een glazenfermentatiepot, een wecktang en diverse starters.